Behandelingen

icon_10

Conserverende behandelingen

Tandsteen is een verharde laag tandplak die zich op of onder de tandvleesrand bevindt. Niet verwijderd tandsteen veroorzaakt tandvleesontstekingen en cariës. Door 2 keer per dag je tanden goed te poetsen en 2 keer per jaar een grondige reiniging door de tandarts of mondhygiëniste te laten uitvoeren, geef je tandsteen geen kans.
Weg met die grijze vullingen! Het kwik is niet alleen lelijk, maar bovendien ongezond. Dergelijke amalgaamvullingen worden indien nodig verwijderd, onder rubberdam, ter bescherming van de patiënt. Ze worden dan vervangen door tandkleurige ‘witte’ composietvullingen. Zo behoud je een natuurlijke tandkleur en kies je voor een gezonde en duurzame vulling.

OPG

Om een betere diagnose te maken van de beginsituatie maakt de tandarts eerst een OPG. Een ‘orthopantogram’ is een 2D RX-opname van de gehele mond.

Cone beam CT

Voor de diagnosestelling van o.a. implantaten, geïmpacteerde wijsheidstanden of hoektanden wordt ook een Cone beam CT-scan gebruikt. Deze scan of röntgenopname geeft de tandarts een volwaardig driedimensionaal beeld van de te behandelen zone. De Cone beam CT heeft een kleiner veld dan de klassieke CT waardoor de bestraling beduidend lager is.
Bij een wortelkanaalbehandeling – ook wel ontzenuwing genoemd – wordt de pulpa van de tand, de binnenste kern waarin ook de zenuwen zitten, verwijderd en terug opgevuld. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de tandzenuw ontstoken is door te veel cariës of door een ongeval.
Het verwijderen van een tand of kies noemt men extractie. Vroeger was dit de meest gebruikte behandeling in de tandheelkunde. Nu wordt dit enkel nog toegepast als de tand te veel is aangetast en geen enkele andere optie meer mogelijk is. Het is belangrijk dat dit door een specialist gebeurt om botbesparend te werken.
Een opbeetplaat is de ideale oplossing voor wie knarst. Knarsetanden doet immers de tanden snel slijten en komt vaak voor tijdens de slaap. Een opbeetplaat voorkomt dat er schade wordt aangericht en wordt tevens gebruikt als simulatie om een nieuwe beethoogte (occlusie) vast te leggen

icon_02

Kronen en bruggen

Een kroon dient als vervanging van het zichtbare gedeelte van de tand en is gemaakt van porselein. Deze wordt geplaatst indien de natuurlijke tand te zwaar aangetast of verkleurd is (bijvoorbeeld door ontzenuwing). Indien de kroon geplaatst wordt op een kanaalbehandelde tand (= ontzenuwde tand) wordt een stiftopbouw gebruikt om de kanaalbehandelde tand te verstevigen zodat de wortel niet breekt. Een kroon wordt op een implantaat geplaatst ter vervanging van een volledig ontbrekende tand.
Een brug wordt vastgemaakt aan naburige pijlers, namelijk de tanden. Een brug is een constructie van minimaal 3 kronen ter vervanging van één of meerdere afwezige tanden.

icon_03

Microchirurgie

Dit is het chirurgisch verwijderen (ectomie) van tandvlees (gingiva). Vaak betreft het een verwijderen van een teveel aan tandvlees om esthetische redenen, denk aan de ‘gummy smile’. Gingivectomie wordt uitgevoerd met behulp van een elektrotoom laser en is volstrekt pijnloos.
Dit is het operatief verwijderen van het frenulum, het lelletje tussen de twee fronttanden onderaan en bovenaan. Het frenulum kan, wanneer het niet verwijderd is, het diastema(spleet) tussen de voorste tanden openhouden. Meestal verdwijnt het frenulum vanzelf bij de puberteit maar soms is een ingreep noodzakelijk. Die is volstrekt pijnloos en gebeurt via een kleine incisie.

icon_08

Chirurgie

Een tandimplantaat is een vervanging van een ontbrekende of geëxtraheerde tand. Een kunstmatige, titanium tandwortel wordt in het kaakbot geschroefd waarop dan een kroon wordt geplaatst.
Hierbij worden de extractie van één of meerdere tanden, de plaatsing van implantaten, de afdrukname voor de voorlopige brug en de plaatsing van de voorlopige brug of prothese, in 1 zittijd gerealiseerd.
De sinuslift-procedure wordt uitgevoerd voor het plaatsen van implantaten ter hoogte van de kiezen in het bovenkaakbeen of in aanwezigheid van grote sinusholtes. Vaak is hier, door vroegere extractie van tanden, het volume van het kaakbeen onvoldoende. Met een sinuslift krijgt het bot opnieuw voldoende hoogte om er een implantaat in te kunnen plaatsen.

icon_07

Esthetische behandelingen

Blokjesbeugel of slotjesbeugel

Orthodontie is het optimaliseren van de stand van tanden met als doel een mooi recht gebit en een aaneengesloten tandenrij.

Clear Aligners (Invisalign of Spark)

Volwassenen raden we de ‘onzichtbare’ beugel (transparante schildjes), het perfecte alternatief voor een blokjesbeugel, aan. Ook tieners kunnen geholpen worden met dit systeem van aligners of de onzichtbare beugel. Elke twee weken krijg je een nieuwe transparante beugel en zo worden de tanden geleidelijk aan in de gewenste positie gezet.
Een whitening (ook wel bleaching genoemd) is een dieptereiniging van het glazuur voor een wittere glimlach. Deze chemische zuurstofverbinding (waterstofperoxide) geeft je tanden hun natuurlijke kleur terug.
Wij doen geen whiteningbehandelingen meer in onze tandartsenpraktijk. Wij raden het thuisbleken aan met beugeltjes die op maat gemaakt worden.
Let wel, het resultaat van bleken is onvoorspelbaar en dient jaarlijks herhaald te worden.

icon_11

Cosmetische behandelingen

Ultradunne facings worden op de voorzijde van je tanden bevestigd. Hiermee kan je zowel de kleur, vorm, als positie van je tanden corrigeren. Verkleuringen, scheve tanden, gebarsten, gebroken of overgevoelige tanden behoren zo definitief tot het verleden. De porseleinen facetten worden 100% digitaal CAD/CAM ontworpen. Ze zijn blijvend wit, op maat gemaakt en worden pijnloos in 1 keer geplaatst. Als cosmetische tandartspraktijk zijn deze porseleinen facings één van onze specialiteiten.

icon_01

Extra aandachtspunten

Afwijkende mondgewoonten kunnen veroorzaakt worden door een foutieve tongfunctie, foutief slikken, mond ademen (i.p.v. door de neus te ademen) wat dan soms weer te wijten kan zijn aan een te kort tongbandje. Deze afwijkende mondgewoonten kunnen dan weer aan de oorzaak liggen van klemmen, knarsen, snurken en slaapapneu. Onze tandartsen controleren myofunctionele stoornissen bij elke patiënt en voorzien een passende behandeling.
Iemand met slaapapneu stopt tijdens de slaap meerdere malen per uur met ademen. Obstructieve slaapapneu wordt net als snurken veroorzaakt door een verkeerde functie van de spieren in en rond de mond en kan dus ook best in samenwerking met de tandarts behandeld worden. Er zijn een aantal eenvoudige oefeningen die je kan doen om dit probleem al grotendeels aan te pakken. Wil je meer info? Stuur ons een mailtje of bel naar ons algemeen nummer 09/224 23 71
Snurken is niet enkel storend voor de partner, maar wijst ook op een gebrekkige ademhaling tijdens de slaap. Aangezien dit vaak veroorzaakt wordt door een verkeerde functie van de spieren in en rond de mond, is de tandarts de persoon bij uitstek om dit probleem vast te stellen en te behandelen.
Tandenklemmen en tandenknarsen gebeurt vaak onbewust. Bij het klemmen gaat men (na het slikken) de tanden op elkaar plaatsen en hard doorbijten. Tandenknarsen gebeurt meestal ’s nachts en is vaak een beschermingsmechanisme op een foutieve ademhaling (= mondademhaling). Zowel het klemmen als het knarsen hebben een negatieve impact op de tanden zelf. Deze excessieve krachten kunnen daarnaast mede problemen aan het kaakgewricht, rug- en nekklachten, hoofdpijn, … veroorzaken.

 

Afspraak